+36204400090 info@ablakhungary.hu

Tudástár

Ezen az oldalon minden fontos információt megtalál az ajtók, ablakok és redőnyök kiválasztásával, karbantartásával és telepítésével kapcsolatban.
Fedezze fel szakértői tippeinket és útmutatóinkat!

Felmérési segédlet

Felmérés lépésről lépésre:

  • Az ablak mérete és az ablaknyílás mérete nem azonos. A fal és a keret között kell hagyni egy „szerelési hézagot”, ami általában 1-2 cm széles.
  • A méreteket nem csupán két irányban kell megadni, a szélesség mentén és a magasság mentén is több ponton kellenek adatok.
  • Szélességet a fejfánál, a nyílás közepén és a párkánynál kell levenni.
  • Magasságot pedig jobb oldalt, középen és bal oldalt is.
  • Ezen túl a fal szélességét az ablaknyílásnál az ablakon keresztül is érdemes lemérni. A nyílás mélységét legalább 4-5 helyen: az ablak alsó, felső, jobb és bal oldali részén is mérjük meg.

Beépítési tájékoztató

Munkafázisok:


1.
Az új ablak szárnyakait leszereljük, illetve a fix üvegezésű szerkezetekből mérettől függően az üveget ideiglenesen kivesszük.

2. Elkészítjük a szerelési furatokat.

3. Az ablaktokot behelyezzük a falnyílásba, és faékekkel beszabályozzuk a vízszintes és függőleges síkokat, szigorúan ügyelve a függőleges egysíkúságra is. A tökéletes pozíció megtalálását követően a rögzítő vasak, vagy a tokrögzítő csavarok segítségével végleges helyére rögzítjük a nyílászárót.

4. A korábban eltávolított szárnyakat visszaakasztjuk, valamint a fix ablakokba visszahelyezzük az üveglapokat.

5. A hézagokat a nyílászárók rögzítése után purhabbal töltjük ki.

6. Elvégezzük a nyílászárók finomhangolását, azaz beállítjuk, hogy az adott szárnyak a funkciójukat optimálisan ellássák, és tökéletesen záródjanak, akadás nélkül.

Hasznos fogalmak – Szószedet

Beépítési mélység

A beépítési mélység a nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen a profil vastagságát jelenti. Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő. Az 5 légkamrás profil 70 mm, a 6 kamrás 80 mm beépítési mélységgel rendelkezik. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Bukó olló

Alkalmazásával meghatározhatjuk a szárny buktatásának mértékét.

Hibásműködés-gátló

A vasalatba épített olyan szerkezet, ami nem engedi a nyílászárók bukó/nyíló szárnyát egyszerre bukni és nyílni.

Hőátbocsátási tényező

Az U érték mutatja meg a nyílászáró hőszigetelési és hővezetési értékét, azaz  lényegében hőátbocsájtási tényezőt jelent, és azt mutatja meg, hogy  egységnyi idő alatt ( 1 óra) mennyi energia távozik, abban az esetben amikor a külső és belső oldalak közötti hőkülönbség 1 Kelvin fok.  Ebből következik, hogy a kisebb szám az jobb; minél kisebb az értéket jelölő szám, annál kisebb az adott üveg hőátbocsátási tényezője, és nagyobb a hőszigetelő értéke.

A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméter keresztmetszetű hasábra adja meg az értéket. A mértékegysége így W/m2K.

Uw-(window) – ablak össz-hőátadási együttható. Ez az érték az egész ablakra vonatkozik, melyet az üvegezés U értéke az Ug és a tok U értéke az Uf befolyásol.

 Az U értékre jellemző hogy kisebb ablakméret esetén romlik, míg nagyobb méretű ablakoknál nő. Ez azért van, mert az üvegfelület a tok anyagához képest nagyobb értékeket érhet el, így a nagyobb üvegfelület esetén jobb hőszigetelési értékeket érünk el.

 Ug-(glazing) – üvegezés hőátadási együttható. Ez az érték az üvegfelületre vonatkozik, mely függ az üvegtáblák egymástól való távolságától, az üvegtáblák számától és a táblák közti rést kitöltő gáz típusától. 

Uf-(frame) – a tok hőátadási együttható, ennek meghatározása méréssel történik.

Légbevezető

Bizonyos esetekben a megfelelő levegő utánpótlásra légbevezetőket szerelünk fel. Ezt a “szellőztetést” az ablakok túl tökéletes záródása miatt, légcsere hiány kiküszöbölésére használják.   Kézi állítású, elzárható, illetve automata légbevezetőket különböztetünk meg.  A nyílt égésterű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető)  ott automata légbevezetőket kell alkalmazni! A légbevezetőket az ablak tokba marással építjük be.  (Nem része az ablaknak, külön igény esetén szereljük fel.)

Légkamra

A profil belsejében kialakított légüres tér, ami a jó hő- és hangszigetelést biztosítja. Ezeknek a légüres tereknek, más néven légkamráknak a száma határozza meg a profilok hőszigetelési tulajdonságát. A mai modern nyílászárók már 4 – 6 kamrásak, de előfordul még a 3 kamrás is. Minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő és hang szigetel, illetve annál jobb a statikája.

Nyitásirány

A nyílászáró egyik fontos jellemzője, használati szempontból a nyitásirány. A nyitásirány megállapítása mindig zsanér oldalról történik. Belülről nézve a szerkezet jobbos, ha egyszárnyú és a zsanér a jobboldalon van, vagy ha kétszárnyú váltószárnyas/ tokosztós és a jobb oldala a főszárny/ bukó-nyíló. A kétszárnyú váltószárnyas nyílászáró szerkezetnek általában csak a főszárnyán van kilincs. Bejárati ajtó szerkezetek nyitásirányának megállapítása is így történik.

Párkányfogadó, záróprofil

Az ablakok aljához rögzíthető, profil anyagú, a párkánycsatlakozást segíti elő.

Profil

A profil lehet szárnyprofil vagy tokprofil.
szárnyprofilt funkciós, azaz nyitható, buktatható nyílászáróknál alkalmazzák. tokprofilt fix szerkezeteknél használják. A köznyelvben ezeket “keretnek” hívják. Ebbe kerül elhelyezésre az üveg, a vasalat illetve a kilincs.

Soroló profil

Több szerkezet egymás mellé való illesztéséhez szükséges, pl.: erkélyajtó és a mellette lévő ablak.

Toktoldó

A profil anyagából készül, közvetlenül csatlakoztatható a tokra, a tok szélesítésére / magasítására szolgál, alkalmazható redőny előkészítéshez, hézagpótláshoz, stb.

Vasalat

A nyílászáró nyílását-záródását működteti. A kilincs segítségével mozgatjuk a vasalatot. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése.

Vasalati résszellőző

Ez a szellőző típus a kilincs valamely negyedes (méretfüggő) állásában biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét egy 2 – 7 mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot ez esetben még zárva tartja.

Zárható ablakkilincs

Megakadályozza az ablakvasalat kívülről történő mozgatását, sőt az ablak belülről történő nyitását is meggátolja. Nem engedi, hogy a keretet dróttal átfúrva, esetleg a kitört üvegen átnyúlva a kilincs elfordításával kinyitni az ablakot. Nem mellesleg megakadályozza azt is, hogy a rövid időre magára hagyott kisgyermek az ablakot kinyissa és esetlegesen átbukjon rajta.

Szigetelés kisokos

Szigetelés folyamatának lépései

1. Záródások, vasalatok ellenőrzése.
2. A felderített hibák, hiányosságok korrigálása, javítása.
3. Vasalatok olajozása, kenése.
4. Hézagok nagyságának ellenőrzése gyurmával.
5. A szigetelő anyag befogadó horony kimarása.
6. A szigetelőanyag elhelyezése a kimart részbe, figyelembe véve annak méretét.
7. Nyílászárók visszahelyezése eredeti helyükre.
8. Zárás, nyitás próba, ellenőrzés.
9. A munka végeztével az estleg keletkezett kosz, szemét összetakarítása.

Elvégzett hőszigetelés eredményei

– A helyiség huzatmentessé válik.
– Csökken a kinti zaj, por, és kipufogógázok behatolása.
– Az új thermo üveg és szigetelés miatt a beltér hőmérséklete télen 3-5 °C emelkedik.
– Fűtési költségmegtakarítást 20-30%-ot eredményez az ablakszigetelés.
– Hosszú élettartam (min. 15 év), és rövid 2-3 év megtérülési idő.
– Télen ablaknál nem süvít be a réseken a hideg huzat.
– Könnyen és pontosan fog záródni és nyitódni az ablak, ajtó.
– Tartós és szép lesz az ablak, ajtó új mázolása

Építkezés kisokos

Ide kell vmi cím

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur

Ide kell vmi cím

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur

Ide kell vmi cím

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit kell megadnom ajánlatkéréskor?

Ajánlatkéréskor fontos, hogy az alapadatokon túl (név, cím, elérhetőség) a darabszám és méretezés mellett további hasznos információ is szerepeljen. Pl.: 2 rétegű vagy 3 rétegű üveggel készüljön az ajánlat; redőny, szúnyogháló és párkány is szerepeljen benne. Adjuk meg a helyes nyitási irányokat az ajtón és az ablakokon. Valamint tudnunk kell, hogy panelba, kertes házba, vagy üres nyílásokba történik-e a beépítés.

Hogyan kell felmérni?

Az ügyfél kérésére elküldjük e-mailben a felmérést bemutató oktatóvideónkat. Alapesetben a nyílászáró mindkét oldalát megvizsgálva azon az oldalon fogunk mérni, amelyik a legszélesebb. Értelemszerűen ebbe az irányba történik majd a más meglévő szerkezet bontása is. A szélességi mérést a tok és a fal találkozásánál mérjük 3 különböző magassági pontban (alul, középen és felül). A magassági mérést is 2 vagy 3 különböző helyen mérjük a párkánytól a tok tetejéig.

A minőség számít vagy az ár?

Legtöbbször mindig az ár dominál, azonban hosszútávon mindenki rájön, hogy ami olcsó, az valójában 2x olyan drága, hiszen hamarosan újra meg kell venni. Törekedjünk a minőségre, mert az mindig megtérül. Egy rosszabb vasalat, vagy gyenge szerkezet szorul, nem zár tökéletesen, így csak bosszúságot okoz.

Mi történik a szerződéskötés után?

Szerződéskötés után kimegyünk személyesen felmérni, és ha van bármiféle javaslatunk változtatásra, azt még gyártásba adás előtt közöljük az ügyféllel. Ha minden rendben van, az  ajánlatban szereplő tételeknek megkezdődik a gyártása, majd 3-4 héten belül már a beépítésre fog sor kerülni.

Mikor kell fizetnem, és mennyit?

Szerződéskötés után az ügyfél átutalja az 50% előleget, melynek beérkezését követően gyártásba kerül a termék. Személyes felmérés esetén lehetőség van az előleg készpénzben történő befizetésére is, viszont a 2 fizetési mód nem kombinálható későbbiekben. A fennmaradó 50%-ot legkésőbb a beépítés napján kell rendezni.

Mennyi idő alatt készül el egy beépítés?

A beépítés ideje: 1 nap

Milyen dokumentumokat kapok a beépítés után?

A beépítés napján az ügyféllel átadás-átvételi jegyzőkönyvet írunk alá, rögzítjuk benne az észrevételeket, az esetleg pótmunkákat, továbbá átadásra kerül a termékre vonatkozó teljesítmény nyilatkozat és a szavatossági jegy. A végszámlát is ezen a napon kapja meg az ügyfél, kivéve, ha a beépítést megelőző napon utalta el a fennmaradó részt.

Mennyi idő mire kicserélik a nyílászárókat?

A végleges méretek utáni megrendelést követően a gyár nagyságrendileg, terméktől függően 2-3 hét alatt legyártja az egyedi nyílászárókat. Ezután egyeztetünk Önnel egy megfelelő időpontot a beépítéshez a lehető leghamarabb. A teljes folyamat az ajánlatkéréstől számítva átlagosan 4-6 hét.

Hány év garancia van az ablakokra?

A termékeket a legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel kerülnek legyártásra és építjük be Önhöz. A gyártó minden esetben 5 év alap garanciát ad a termékekre. Ezt egyedi szerződéses konstrukció keretében akár 10 évre is ki tudjuk bővíteni!

Ablakcserét hány fokig lehet elvégezni?

Plusz fokokban nincs felső határ, télen az alkalmazott purhabok -10 celsius fokig használhatóak. A téli időszakban a régi ablak kivétele után egyből beépítésre kerül az új ablak, így a belső helyiségek falai nem hűlnek ki.

Mire kell számítanom a nyílászáró csere kivitelezésekor?

A megbeszélt időpontban a helyszínre érkezünk. Megkezdődik a régi ablakok bontása, majd az új szerkezetek beépítése, aztán a párkányok, takarólécek szerelése, és végül a redőny kerül a helyére. A legvégén a finombeállítás történik.

Hogyan készüljek a beépítésre?

A helyiségekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni, illetve a nyílászárók előtti részeket kiüríteni, hogy hozzáférhetőek legyenek. A megérkezésünk előtt olyan helyeken, ahol nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről!

Kérjen időpontot bemutatótermünkbe vagy kalkuláljon online!


Kollégánk várja Önt!

Cserélje ki ablakait most!

Spórljon a fűtésszámlán, tegye szebbé és értékesebbé otthonát!

Kapcsolat

Középmagyarország és Tiszántúli régió:

info@ablakhungary.hu

Zsigri József / értékesítési vezető / +36 20 44 000 90

 

Pest megye és Dunántúli régió:

budapest@ablakhungary.hu

+36 20 44 000 50

 

Egyedi ajánlatokért kövess minket:

AblakHungary Blog: